Jacqueline Oud - Culture

Groei capucijners met ING Direct

Capucijners in Nederland

Vandaag - de eerste dag van de lente - zag ik de nieuwste aktie van ING Direct in Frankrijk om klanten te winnen: het uitdelen van capucijners. Bij de metro in La Défense, waar de mensen zo heerlijk "zen" zijn, al vanaf een maandag ochtend, werden zakjes capucijners uitgedeeld aan een ieder die maar wilde.

Het zakje haalt bij mij meteen het idee van capucijners groeien op een watje in een klein doosje. Als kind deed je dat op school, en de bedoeling was om er een mooi plantje uit te laten groeien.

Verder eten we in Nederland geregeld capucijners. In de supermarkt vind je ze naast de doperwten etc. Capucijners zijn dus voor ons de normaalste zaak van de wereld.

Maar in Frankrijk?

In Frankrijk daarentegen kennen ze de capucijners - capucines - alleen maar als een plant. Sommigen stoppen een paar blaadjes van deze plant in een salade maar daarna lijkt alles op te houden. Capucijners als groenten? Nog nooit van gehoord.

Om dan aan capucijners te denken als een doperwt of om te vragen of ze die laten groeien op een watje levert dus ook een vreemde reactie op. De Fransen hebben hier niet dezelfde gewoonten als de Nederlanders. Echter, het principe van een graan ed. laten groeien op een watje gebeurt in Frankrijk schijnbaar ook maar dan met een gewone boon (die van de Haricots Verts).

Tussen bonen en capucijners

Het doel van ING direct is duidelijk naar mijn idee: de capucijners groeien snel als je ze goed verzorgt en dit staat dan voor een hoog rente percentage dat - uiteraard - alleen ING Direct maar kan geven.

De vorige reclame van ING Direct - op de televisie en tijdschriften - ging ook al over tuinieren: zorg voor je planten, laat ze hoog groeien = een hoog rentepercentage voor je spaargeld. Deze directe aktie loopt daar dus goed in over. Echter, is deze directe overzetting van een Nederlands gebruik wel te begriijpen voor de Fransen... snappen ze het wel?

De Fransen zijn niet dom, dat wil ik natuurlijk niet zeggen, maar de culturele verschillen zijn niet altijd makkelijk. Om ze dan nog over te zetten in een marketing campagne is een challenge. ING Direct behoudt natuurlijk wel zo z’n imago van "lekker anders". En ondanks onze verschillen hebben we allemaal het lente gevoel en in de lente willen we alles laten groeien.

In de markt van online banken in Frankrijk hebben ze hun eigen plaats. Niemand kende ING in Frankrijk - als een detail bank - , in principe is de online bank hiermee hun eerste contact. ING heeft dus niet veel keus, vooral in een land waar de bank sector nog steeds erg traditioneel is (de meeeste mensen gebruiken nog steeds cheques - die je per boekje van +/- 30 stuks ontvangt) en verscheidene winkels accepteren de bankpas nog niet als betalings middel.

PNG - 57.6 kb
ING Direct - lente aktie

Een wereld van verschil?

In pincipe lijkt het te gaan om een wereld van verschil tussen Nederland en Frankrijk. Zouden de capucijners net zo goed kunnen groeien in het Franse klimaat als in het Nederlandse. Mijn nieuwsgierigheid geeft me een handvol vragen waarop ik niet echt het antwoord ken:

  • Had ING Direct een gewone boon moeten kiezen die wel meteen begrepen zou worden?
  • Is dit initiatief te "gewoon" of te "kinderachtig" voor de Fransen die juist houden van alles wat chique is?
  • Is de Franse markt echt zo anders dan de Nederlandse of valt het allemaal wel mee en brengt de lente ook hun tuinierders gevoel naar boven?

Onder het motto van leven als god in Frankrijk .... ik zou zeggen dat een capucijner minder effect heeft dan een glas rode wijn. Tja, ING kan natuurlijk oranjebitter aanbieden, maar dat is natuurlijk niet een synoniem voor het laten groeien van je kapitaal.

[20 March 2006]


Warning: Illegal string offset 'statut' in /home/nhoizey/www/jacqueline-oud.com/www/ecrire/public/evaluer_page.php(55) : eval()'d code on line 2