Jacqueline Oud - Culture

Hiep Hiep Hoera ....

Nederland is en blijft een monarchie, en dus viert heel Nederland dit jaar, 2005, met Hare Majesteit de Koningin Beatrix haar zilveren jubileum.

En als we de speciale website - 25jaarkoninginbeatrix -bekijken, dan lijkt heel Nederland in rep en roer te zijn voor de voorbereidingen. Speciale acties, ontmoetingen, activiteiten en dergelijke worden van overal vandaan georganiseerd.

Maar dit jubileum wil zich ook serieus, en ter informatie is tevens op deze website te vinden wat de doelstellingen achter de verschillende activiteiten zijn:

""Het Comité heeft drie doelstellingen voor de viering geformuleerd:

  • Inzicht in de wijze waarop de Koningin een eigen invulling geeft aan de drie onderdelen van haar functie (staatshoofd; deel van de regering; hoofd van de natie). Hoe was het, hoe werkt het, wat wordt het?
  • Aandacht voor de rijkdom van de samenleving, waarvan de koningin de eenheid symboliseert: haar traditionele kenmerken en nieuwe mogelijkheden. Meer dan andere landen is Nederland het land van de bijzondere ontmoetingen. De opdracht voor het NC is de samenleving deze rijkdom aan ontmoetingsmogelijkheden te laten ervaren.
  • Een hernieuwd bewustzijn en kennis van ons staatsbestel, zijn historische context, zijn bijzondere kenmerken en zijn Europese toekomst.

Een lange lijst met organisaties, instellingen en dergelijke heeft zich al aangemeld om een activiteit te kunnen organiseren. deze moeten dus in overeenkomst zijn met de algemene doelstelling, en misschien heeft dat de creativiteit wel bevorderd.

Zelfs loterijen blijken mee te doen aan de activiteiten, en dat heeft een hoop losgemaakt. Volgens Elsevier hebben de loterijen het "lot" van hun klanten in eigen hand genomen en dat valt niet overal in goed aarde.

Het beloofd dus een groot feest te worden ..... Hiep Hiep Hoera, Leve de Koningin!