Jacqueline Oud - Culture

Kinderboekenweek sinds 50 jaar: dat klinkt als muziek

De Kinderboekenweek: een evenement!

De Kinderboekenweek viert dit jaar haar 50 jarige jubileum en dat is niet niks. Logisch dan ook dat als thema van dit jaar "Muziek" is gekozen.

PNG - 13.3 kb
50 jaar Kinderboekenweek

Wie kent in Nederland niet dit literaire evenement dat in feit meer dan een week duurt? Het is een heus begrip en mijns inziens ook een belangrijk evenement voor de Nederlandse cultuur. Aan de éne kant is het belangrijk om het lezen in de schijnwerpers te laten staan: we schijnen steeds minder te lezen, en vooral onder de jeugd is het belangrijk dat lezen deel uit maakt van alledag. Aan de andere kant is dit ook een mogelijkheid om de Nederlandse literatuur en de schrijvers niet te vergeten.

Nederland mag dan wel een klein land zijn maar we hebben schrijvers van wereld formaat. Nederland doet niet onder voor haar buren die beroemd staan voor hun literatuur zoals Duitland met Goethe, Frankrijk met Victor Hugo, Spanje met Cervantes of Engeland met Shakespeare. Nederland kan zich beroepen op schrijvers als Disiderius Erasmes, Van den Vondel en heden ten dage de Harry Mulisch, Gerard Reve, Hella S. Haasse etc... [Ik limiteer me aan schrijvers van volwassenen boeken]. Voor wat kinderboeken betreft, is Nederland ook erg goed vertegenwoordigd, het 50-jarige jubileum van de Kinderboekenweek is er een heus bewijs van.

De Kinderboekenweek 2004

Dit jaar houdt de Kinderboekenweek plaats van 6 tot 16 oktober. Zoals elk jaar is er het alom bekende kinderboekenweek geschenk. Een speciale kinderroman geschreven voor de gelegenheid. En met alle geschenken is het hetzelfde: je doet er plezier mee aan groot en klein. Dit jaar is het boek geschreven door Paul Biegel! Met een thema als Muziek moet een boek ook echt swingen, vandaar de naam "Swing" over een jongen die fantastisch trompet kan spelen en daardoor spannende avonturen beleefd. Met een schrijver als Paul Biegel kan dat echt heel spannend worden!

PNG - 28.6 kb
"Swing": het geschenk van 2004

Dit jaar zijn er weer verschillende acties georganiseerd in de boekenwindels, in de bibliotheken en zelfs op de scholen, als zij het in een kleiner gezelschap. Als speciale actie heeft de NS op zaterdag 9 oktober gesteld dat 50-jarigen door Nederland mogen reizen met een Railrunner kaartje.

De griffels

De Kinderboekenweek is gezellig, haalt herinneringen op en brengt lezen op een spelende manier midden in de schijnwerpers. Maar er is meer. Er zijn de Gouden Griffels, de prijzen!

Dit jaar is de Gouden Griffel - de hoofdprijs en een waarborg voor kwaliteit van Nederlandse jeugdliteratuur - uitgereikt aan: Hans Hagen voor zijn roman: De dans van de drummers.

Enkele voorbeelden van Gouden Griffels die in voorgaande jaren zijn uitgereikt en die voor velen onder ons erg bekend zullen zijn:

PNG - 5.9 kb
logo van de Gouden Griffel
 • Klein Sofie en Lange Wapper, door Els Pelgrom, in 1990
 • Otje, door Annie M.G Schmidt, in 1981
 • Krassen in het tafelblad, door Guus Kuijer, in 1979
 • Kruistocht in spijkerbroek, door Thea Beckman, in 1974
 • Oorlogswinter, door Jan Terlouw, in 1973
 • De kleine kapitein, door Paul Biegel, in 1972
 • Het sleutelkruid, door Paul Biegel, in 1965
 • Wiplala, door Annie M.G Schmidt, in 1957

Dat er ook boeken geschreven door buitenlandse schrijvers in aanmerking komen voor de Griffels van de Kinderboekenweek blijkt wel uit de volgende lijst:

 • De gebroeders Leeuwenhart, door Astrid Lindgren, in 1975
 • Daantje de werldkampioen, door Roald Dahl, in 1977
 • Meester van de zwarte molen, door Otfried Preussler, in 1973

Dit jaar is er tevens een special Griffel der Griffels uitgereikt. De winnaar was het boek van Tonke Dragt: Een brief voor de koning. Dit boek haalde in 1963 de jaar prijs tijdens de Kinderboekenweek.

PNG - 36.9 kb
De Griffel der Griffels

De meeste bekroonde boeken van de Kinderboekenweken zijn in de loop der jaren echte klassiekers geworden. Ik moet toegeven dat van de oudere boeken ik zelf de meeste ken, terwijl de boeken van de laatste jaren voor mij toch onbekender overkomen. Stom eigenlijk, de kinderboeken zijn vaak zo veel leuker om te lezen. Gelukkig dat we de Kinderboekenweek hebben, die ons helpt om het allemaal te onthouden en om te laten zien wat er allemaal nog te lezen valt.

Wil je ook mee stemmen voor de griffels van de Kinderboekenweek, dan is dat mogelijk direct op de website van de Kinderjury

Kinderboekenweek viert haar 50-ste jaar, ik hoop dat we het 100-jarige jubileum ook mogen meemaken!

[8 October 2004]


Warning: Illegal string offset 'statut' in /home/nhoizey/www/jacqueline-oud.com/www/ecrire/public/evaluer_page.php(55) : eval()'d code on line 2