Jacqueline Oud - Culture

Let op wat je eet!

In Nederland heeft bijna de helft van de mannen en 40% van de vrouwen overgewicht, zo vermeld het Voedingscentrum ons. Van overgewicht is sprake wanneer het lichaamsgewicht risico’s oplevert voor de gezondheid. Het is dus tijd om op te letten wat je eet, zonder dat dit een straf hoeft te zijn.

Oppassen geblazen

Dit is echter een fenomeen dat niet alleen Nederland treft. Iedereen denkt meteen aan de Verenigde Staten maar zelfs in landen zoals Frankrijk en de Zuid Europa is overgewicht een probleem. Zo is in Frankrijk een project gaande dat de kleding maten moet aanpassen. De actuele kleding maten sluiten niet meer aan op de huidige samenleving die groter en ronder is geworden.

Fast Food

Een grote rol in overgewicht speelt de fast-food industrie. Recentelijk is de film Super Size Me uitgekomen. In deze film doet Morgan Spurlock een maand lang een test door voor al zijn maaltijden alleen maar bij MacDonalds te gaan eten. De resultaten zijn indrukwekkend. Niet alleen kwam hij ontzettend veel aan maar hij kreeg tevens gezondheids problemen en hoge dokters rekeningen.

JPEG - 14.8 kb
Super Size Me - the film

De fast food is geheel ingeburgerd in de Verenigde Staten en overwicht is daar tevens een groot probleem. De film informeert dat 27% van de jongeren overgewicht hebben en 2 op de 3 volwassenen.

Het is interessant om te weten dat MacDonald als reactie een special placemat heeft uitgebracht met de voedingswaarden van hun maaltijden. Zo lezen we dat een BigMac 512 calorieën telt, een middel maat frites 299 calorieën en een Chicken Ceasar Salad 316 calorieën! De speciale sauzen voor de salades tellen mee voor minstens 100 calorieën. Hum, niet weinig inderdaad. Het toetje, een Milkshake bijvoorbeeld telt er nog eens 365 calorieën bij op.

MacDonalds en anders fast-food ketens doen sinds een tijd hun best om hun imago te verbeteren, "het is toch ook lekker en gezond bij ons". Ik heb zelf het idee dat de daad nog echt te wensen over laat.

Slechte leefgewoonten

Maar alleen fast food is de boosdoener niet. We leven steeds onregelmatiger, door stress verandert ons leef patroon en ons etensritme: we maken steeds meer snel-klaar maaltijden thuis en we eten steeds meer ongezonde dingen op de verkeerde momenten.

De samenleving maakt het er allemaal niet makkelijker op: overal kan je eten halen, of uit de muur trekken. De reclame laat je allemaal maar zien hoe makkelijk en lekker alles is zonder maar een moment te zeggen dat als je alles toelaat je er wel erg dik van kunt worden.

Stop

De stop lijkt soms wel doorgeslagen. Hoe kunnen de fotomodellen nu toch altijd maar zo slank blijven en de ene fuif na de andere hebben. Daar is dan weer een antwoord op: ze hebben het perfecte dieet uitgevonden. Maar elk nieuw dieet is moet weer het zogenaamde dieet zijn. Het lijkt vaak allemaal gewoon terug te brengen te zijn op het willen verkopen wat er maar te verkopen is. En laten we eerlijk zijn, we zien alleen maar de goede kanten van hun leven.

Laten we gewoon bij onszelf eens nadenken en de volgende vragen stellen:

  • Heb ik elke keer als ik eet wel honger, of is het vaak trek?
  • Hoe vaak eet ik eigenlijk meer dan nodig is?
  • Denk ik nog wel eens aan de “Schijf van 5†, die de verschillende voedsel groepen opnoemt met de nodige hoeveelheden?
  • Probeer ik op een natuurlijke manier aan mijn vitamines te komen of neem ik het via een pil (lekker makkelijk)?
  • Hoe vaak neem ik s‘avonds wat te drinken of te eten uit automatisme?

Wat hebben we nodig?

Volgens het Voedingscentrum bestaat onze basis voeding uit de volgende hoeveelheden:

PNG - 13.7 kb
Voedings tabel
Tabel opgesteld door het Voedingscentrum Nederland

Gemiddeld moet je voor een volwassene op ongeveer 2500 calorieën voor een man en ongeveer 2000 calorieën voor een vrouw rekenen.

Naar aanleiding van je leef patroon en je gewichts situatie kan je daar wat bij doen. De vijand van voeding en evenwicht is de frustratie. Wil je minder eten maar je voelt jezelf gefrustreerd dan ga je op een gegeven moment weer alles naar binnen werken en is alles voor niets geweest. De gouden regel van voeding is dan ook naar mijn mening: doe jezelf zo nu en dan gewoon plezier. Net als met het drinken van alcohol: Geniet maar drink met mate.

Zelfs als je geen dieet nodig hebt is het interessant om gedurende een week op te letten hoeveel calorieën je naar binnen krijgt. Ik moet zeggen dat 2000 calorieën best snel gaat.

Saai, hoe kom je erbij!

Denk vooral niet dat als je op je eetgewoontes let dat je dan saai bent of dat je dan een triest leven beschoren bent. Er zijn heerlijke gerechten in overvloed en die vaak niet veel tijd en inspanning kosten.

Er zijn interessante gerechten te vinden op de website www.groeten- en-fruit. Je kiest volgens ingrediënt waar je zin in hebt, of naar aanleiding van de tijd die je wilt besteden.

De website www.vrouwonline.nl heeft een speciale rubriek voor recepten. Je kan daar ook elke dag een nieuw recept vinden. Heb je geen inspiratie of zoek je iets, ga lekker kijken op de site en maak je keuze.

Sport

Beweging is de laatste en in feite de makkelijkste stap naar een evenwichtige situatie.

Veel mensen doen te weinig aan sport. Toch is sport erg leuk. Of je nu sport met vrienden, gewoon lekker een ochtend in het bos gaat wandelen of gaat zwemmen, alles is mogelijk. Probeer gewoon een vast moment uit te zoeken om te sporten en dan wordt het vanzelf een gewoonte.

Uit ervaring weet ik zelfs dat als je geen zin hebt, en je moe voelt, het juist dan het beste moment is om te sporten. Je voelt je daarna echt een stuk beter. En als je in de buitenlucht kan sporten dan haal je ook een frisse neus.

En hou je echt niet van sporten of vind je dat je te weinig tijd hebt, neem dan zo nu en dan de benen-wagen in plaats van de bus of de auto, of bedenk je dat het huishouden ook in feit een sport is en doe het iets langer.

Vroeger was alles beter..... ?

Je kan veel zeggen maar in feite zijn we gewoon van onze goede gewoontes afgedwaald. De schuld van alle reclame en verleidingen kan je zeggen, en dat vind ik ook wel. Maar niemand verplicht je om aan alle verleidingen toe te geven. Als ik op een moment “nee†zeg tegen een pizza, dan ben ik in feit trots op mezelf. Stom? Ach het doet me gewoon goed. En heb ik later toch nog zin om iets te snoepen, dan heb ik er op dat moment minder moeite mee.

O ja, en wat ook gewoon helpt: van alles een beetje minder te eten. Heel simpel, maar alle beetjes helpen en je leert de dingen wat meer waarderen.

Of het vroeger allemaal beter en makkelijker was, dat laat ik toch maar in het midden, dat kan iedereen zelf bepalen. Een ding is zeker, we hebben keus in overvloed voor wat betreft eten en we zijn nog steeds zelf de baas over onze keuzes. Je kan uiteindelijk niemand de schuld geven als jij jezelf te dik vind, of misschien de persoon die je in de spiegel ziet.

[30 August 2004]


Warning: Illegal string offset 'statut' in /home/nhoizey/www/jacqueline-oud.com/www/ecrire/public/evaluer_page.php(55) : eval()'d code on line 2