Jacqueline Oud - Culture

Athene 2004 - De Olympische Spelen

Het is weer tijd voor de Olympische Spelen

Met de terugkeer van de Olympische Spelen in Athene lijken de beroemde Spelen een nieuwe mijlpaal te hebben bereikt. Het blijft een wereldwijd sportief evenement dat niemand kan ontgaan. Vooral dit jaar niet, aangezien Athene nogal negatief in de schijnwerpers heeft gestaan vanwege hun slechte organisatie. Een ding is zeker, de JO-2004 in Athene belooft spanning en sensatie!

GIF - 969 bytes
The Official Olympic Games Logo

Alle wegen leiden naar ... Athene

Op de startpagina van de website voor de Olympische Spelen kan men een citaat vinden van Pindar, een Griekse dichter uit de 5e eeuw: "Zoals men overdag geen krachtiger en stralender ster kan vinden in de hemel dan de zon, zo kan men ook geen grotere competitie vinden dan de Olympische Spelen".

Het is waar dat de Olympische Spelen hun imago niet hebben verloren na al die eeuwen. Wie weet nog dat de Spelen voor het eerst plaats vonden in het jaar 776 voor Christus. Aangezien ze juist ten doel stonden voor menselijke creativiteit en uitmuntendheid, werden ze echter in 393AD afgeschaft om dat ze te "heidens" waren.

Men moest wachten tot 1896 toen Pierre de Coubertin tezamen met een Griek de Olympische Spelen nieuw leven in blas. Sindsdien komen de Olympische Spelen in principe elke 4 jaar in een nieuwe plaats waar de verschillende naties bijeen komen. Door de tijd heen hebben de Olympische Spelen regelmatig voor sensatie gezorgd vanwege hun internationale karakter en de politiek kwesties die ermee gepaart gaan.

Een voorafje met de Olympische vlam

De Olympische Spelen hebben plaats van 13 augustus tot en met 29 augustus, maar voordat de Spelen beginnen kunnen de liefhebbers de reis van de even beroemde Olympische Vlam volgen. Deze zal op 9 juli al in Athene aankomen maar trekt tot dan de aandacht in de verschillende hoofdsteden van de wereld.

Op het moment is ze net langs Parijs en staat Madrid op de planning. Laten we hopen dat de vlam inderdaad net zo krachtig zal zijn dit jaar in Athene zoals ze het vroeger moet zijn geweest in Griekenland. In dat geval heeft het Griekse Comité het gered om van de Olympische Spelen Athene 2004 een technisch success te maken, zoals ze zo graag hopen te bereiken.

GIF - 2.5 kB
Olympics logo Athens 2004

Het programma van de Spelen is in ieder geval te vinden op de officiele website van Athene 2004. Daarnaast is daar tevens praktische informatie te vinden voor degenen die gepland hebben om naar Athene te gaan om de Olympische Spelen van dichtbij te volgen.

Sport zoals de Grieken dat vroege zagen

De Grieken zagen sport oorspronkelijk als een estethisch iets en een manier om zichzelf te volmaken. De Grieken zochten naar manieren om een evenwicht te vinden tussen geest en lichaam, sport kon daar een goed antwoord op geven. Sport was tevens een mogelijkheid om agressie te uiten en te evacueren.

Heden ten dage beoefenen we nog steeds sport om onze agressie te laten ontsnappen maar tevens om andere vormen van stress te uitten. Aan de andere kant, we lijken meer en meer de harmonieuze kant van de sporten te vergeten. met doping en de hoge verwachtingen die de samenleving ons oplegt is sport meer een manier aan het worden om onze grenzen keer op keer te verleggen en om onze kracht te laten zien aan anderen. Hopelijk verleggen we onze grenzen echter niet te ver.

Is sport trouwens niet eerder tegenwoordig een nieuwe vorm van stress aan het aannemen? We eisen steeds meer van ons lichaam en we putten het uit. Zouden de Grieken ons in Athene niet een lesje aan klassieke Griekse filosofie kunnen geven? Dat zou ons misschien goed doen. Ach, het zit er waarschijnlijk niet eens in dat Zeus vanaf de Olympus naar beneden kijkt om te volgen wat we aan het doen zijn.

Vergeet ook de Paralympische Spelen niet voor minder valide deelnemers!!

[28 juni 2004]


Warning: Illegal string offset 'statut' in /home/nhoizey/www/jacqueline-oud.com/www/ecrire/public/evaluer_page.php(55) : eval()'d code on line 2

See also

Engelse versie: [->art101]