Jacqueline Oud - Culture

De Nijmeegse Vierdaagse 2005 komt er weer aan wandelen!

Gezellig een eindje wandelen

Vernieuwde versie voor 2005

De Internationale Nijmeegse Vierdaagse in het land van Maas en Waal is een zeer beroemde wandeltocht in binnen- en buitenland. Wandelaars van zowel Nederland als de rest van de wereld komen hierheen om hun grenzen te verleggen. Dit jaar is de vierdaagse te lopen van 19 tot en met 22 juli.

Voor de dagelijkse afstanden kan men kiezen tussen 30, 40 of 50 kilometer. En laten we duidelijk wezen, dit is echt niet makkelijk en een voorbereiding is vereist! Toch zijn er nog elk jaar weer veel mensen die niet genoeg trainen en de Nijmeegse Vierdaagse halverwege af moeten breken vanwege de pijn. Ondanks alles zijn er elk jaar weer meer inschrijvingen dan er geaccepteerd kunnen worden. Zo was voor dit jaar de limiet gezet of maarliefst 47.500 inschrijvingen, 500 meer dan vorig jaar. Echter, de inschrijvingen hebben deze limiet weer ruimschoots overschreden: meer dan 53.000 inschrijvingen. De inschrijvng zijn dus ook weer dicht. Voor de liefhebbers die zich niet hebben kunnen inschrijven betekent dit weer wachten op volgend jaar. Een wijze les voor de gemotiveerde wandelaars: begin vast met oefenen en schrijf je per december dit jaar nog in.
Idee: je kan ook oefenen door in September mee te doen aan de Airborne Wandeltocht

JPEG - 12.5 kb
The famous Waal brug
Copyright Nijmeegse Viergdaagse

Een beetje geschiedenis

De Nijmeegse Vierdaagse is een initiatief van de KNGB, Bond voor Gymnastiek en lichamelijke opvoeding. De eerste Nijmeegse Vierdaagse werd georganiseerd in 1909. Dat jaar moesten alle wandelaars in totaal 140 kilometer lopen maar ze konden vanaf verschillende plaatsen in Nederland beginnen. Sindsdien is er echter veel verandert:

  • 1910: De deelnemers kunnen nu nog maar van één vaste plaats starten en de vierdaagse is tevens toegankelijk voor burgers.
  • 1913: De eerste vrouw neemt deel aan de Nijmeegse Vierdaagse
  • 1925: Vanaf dit jaar is Nijmegen de officiele startplaats.
  • 1928: De eerste buitenlandse wandelaarse nemen deel aan de Nijmeegse Vierdaagse
  • 1932: Het aantal "burger" wandelaars is hoger dan het aantal militaire wandelaars.
  • 1954: Meer dan 10.000 deelnemers starten op de 1e dag van de Nijmeegse Vierdaagse.
  • 1970: Voor de eerste keer worden de Zomerfeesten georganiseerd ten tijde van de Nijmeegse Vierdaagse.
  • 1975: De Nijmeegse Vierdaagse wordt ingeschreven in het Guinness Book of Records als de langste wandel vierdaagse in de wereld!
  • 1988: Het totaal aantal deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse passeert de 1 miljoen

Al deze, en meer, informatie over de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse kan terug worden gevonden op de officiële website: Nijmeegse Vierdaagse, www.4daagse.nl

BMP - 130.6 kb
March - Historical moments
Copyrights by the Nijmeegse Vierdaagse

De ontspannende momenten om het sportieve gebeuren

Zoals vermeld in de geschiedenis, de Nijmeegse Vierdaagse is sinds 1970 vergezeld van de Zomerfeesten. Hier worden voornamelijk concerten georganiseerd maar ook anderen activiteiten. Logischer wijze worden de Zomerfeesten voornamelijk gewaardeerd door degenen die niet wandelen en nog al hun krachten hebben. de Zomerfeesten hebben ook een eigen website waarop men het programma kan terugvinden. www.zomerfeesten.com.

Het programme voor dit jaar is op dit moment nog niet bekend maar zal zeker weer de moeite waard zijn. Daarnaast is het vooral ook de moeite waard om te komen voor het Vuurwerk op de Waalkade! Reserveer dus vast dinsdag avond 19 juli om erbij te zijn en je avond kan niet meer stuk. Pas wel op: kom op tijd en probeer niet te dicht bij de kade te parkeren, je riskeert anders de avond in de file door te brengen.

2 voor de prijs van 1: combineer sport en ontspanning

Je hebt het vast begrepen, de Nijmeegse Vierdaagse en de Zomerfeesten biedt een goede combinatie van sport en ontspanning. Het merendeel van de wandelaars gaat echter aan het eind van de dag liever rusten dan weer uit en feesten. Daar is dus wat op gevonden en de Zomerfeesten duren de hele week - van 16 juli tot 22 juli - zodat iedereen ervan kan genieten.

Aangezien vier dagen lopen niet al te makkelijk is, is het toch zeer zeker de moeite waard om het bij te wonen en de sfeer te voelen. De wandelaars waarderen het deste meer. Daarnaast, het is weer zomer, dus tijd voor een uitje. Nijmegen is dus een goede bestemming, en daarbij is het ook weer wat anders dan naar Amsterdam of naar het strand.

ps: oorspronkelijke datum van publicatie: 28 juni 2004

[27 May 2005]


Warning: Illegal string offset 'statut' in /home/nhoizey/www/jacqueline-oud.com/www/ecrire/public/evaluer_page.php(55) : eval()'d code on line 2

See also

English version [->art99]